Emilia Kukkala Lokeroimattomia ajatuksia. Älä edes yritä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Monikielisyys

Muotisana "tolkku" = lainasana "толк"

Kuulin tolkku-sanan ensimmäisen kerran 1970-luvun alussa kun silloinen, jo edesmennyt lankomies totesi Helsingin sikalassa (Kapteenikadun ravintola "Sea Horse"), että aikoo tällä kertaa ottaa sen verran viinaksia jotta saadaan "tolkku pois". Silloin olin (hollantilaisena mamuna) asunut Suomessa vasta muutaman vuoden.

Presidenttiehdokkaat kielipolitiikassa edelleen jälkijunassa..

Suomi on entistä yksikielisempi ja myöskin entistä yksimielisempi kaksikielisyyden haitoista, joka eittämättä haittaa koko Suomen monikielisyyden tarvetta.  Mutta mitä kuulinkaan eilen tv:n kanava femman vaalikeskustelussa: Koko joukko oli nimenomaan pakkoruotsin puolesta, vain Laura Huhtasaarella oli kanttia ja rohkeutta sanoa, että maailma on muuttunut ja tarvitsemme monipuolisempia kieliä myöskin Suomeen.

 Demarien Tuula Haatainen oli jopa sitä mieltä, ettei koko kielikokeilua pitäisi edes tehdä, kun pelkona on, että se laajenee vielä koko maahan. ? 

Karvahattuhukuttaja ja puistopuukottaja: murhauutisointi ja motiivien arvailu

Henkirikokset kiinnostavat mediankuluttajia aina, vaikka aina ei olisikaan käsillä mielikuvitusta kutkuttavia Bodomin ja Kyllikki Saaren tai Anneli Auerin tapauksia. Varsinkin, kun syynä ei ole ilmeisestikään rahanahneus tai nakkijonojärjestyksenpito, aistit valpastuvat. Syyttömyysolettamakaan ei sido muita kuin viranomaisia ja lehdistöä.

Kielikokeiluilla kohti kielivapauksia

Sipilän hallituksen ohjelmaan on kirjattu alueellisen kielikokeilun toteuttaminen tällä vaalikaudella kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä